Bezetting:

 

Jessie Leyten – gitaar, zang
Chay Oord – bas, zang
Sido Jansen – gitaar
Kor Slofstra – drums
Roel Verhoeve – drums 
 

Jaar:  2004 - 2010

 

The Suicidal Birds bestaat van november 2004 tot 2010.  Rauwe, bluesy garagerock uit het Friese Bakkeveen rondom zangeres, gitariste en songschrijver Jessie L. -

2004

Jessie Leyten speelt vanaf haar tiende gitaar. Met haar eerste band Ragna krijgt ze bekendheid in de locale punk- en noisescene. Na het uiteenvallen van de band neemt ze in een vervallen koeienstal op het Friese platteland op eenvoudige wijze haar liedjes op.

2005

The Suicidal Birds  cd Dangerous Recordings belandt op de burelen van het Amsterdamse label Transformed Dreams, dat het album begin 2005 in de rauwe vorm onder de titel Z-List uitbrengt. Om de nummers live uit te kunnen voeren formeert Jessie een band om zich heen met Chay Oord (ex-Loes Haasdijk Ensemble) op bas, voormalig Ragna-bandgenoot Sido Jansen op gitaar en Kor Slofstra op drums. De band wordt in januari direct in het diepe gegooid met een debuut in de bovenzaal van Paradiso. Na het eerste, onwennige optreden, groeit het kwartet snel uit tot een zwaar en hecht spelende groep, zeker als Kor vervangen wordt door nieuwe drummer Roel Verhoeve. De trashy garageblues wordt in de media regelmatig vergeleken met het heftige werk van PJ Harvey. Tijdens de Europese tournee in augustus, september en oktober doet The Suidicidal Birds enkele optredens samen met de originele bezetting van de Amerikaanse band Dinosaur Jr. in Brussel, Amsterdam en Groningen. De band is ook onder meer te zien op Metropolis en tijdens de Popronde. Vooral in Engeland, waar tracks van het album regelmatig worden gedraaid door BBC Radio One, doet The Suicidal Birds het goed. Op 15 september is een eerste sessie voor One Music op BBC Radio One, het vervolg op de sessies van de in 2004 overleden DJ John Peel. De sessie wordt op 27 september uitgezonden. Ondanks de succesvolle optredens als viermansformatie gaat The Suicidal Birds na muzikale meningsverschillen verder als duo. Door de bezettingswisseling moeten in december enkele optredens worden afgezegd. De groep wint de Friese Popprijs. Het nummer Me Animal wordt door de luisteraars van One Music op de 41ste plaats gekozen in de jaarlijkse eindejaarslijst Festive Fifty.

2006

Op 5 januari in Paradiso is The Suicidal Birds voor het eerst als duo op het podium te zien. Jessie L. en Chay O. laten zich begeleiden door een drumcomputer. Ook in kleine bezetting overtuigt de band live nog steeds. Optredens tijdens Eurosonic en Noorderslag in Groningen volgen. Vijf maanden nadat The Suicidal Birds zijn eerste sessie voor One Music opnam, wordt de band opnieuw gevraagd een opnamesessie te doen voor dit programma van DJ Huw Stephens. Het duo speelt op 15 februari een half uur live in de Maida Vale Studios te Londen voor een uit luisteraars geselecteerd publiek. Het optreden wordt in maart uitgezonden. The Suicidal Birds neemt in dezelfde periode ook nog een sessie op voor het programma gLASSsHRiMP van het Londense radiostation Resonance FM. The Suicidal Birds werkt aan het tweede album. In juni gaat het duo weer op tournee door Nederland (o.a. met het Hamburgse noise duo Bagio) en Engeland. De vierde Britse tournee bevat o.a. drie optredens in Londen en concerten in Bristol, Leicester en Norwich.

 

2007

The Suicidal BirdsIn januari maakt The Suicidal Birds de overstap van Transformed Dreams naar het Rotterdamse punklabel Tocado waar in maart het tweede album The Suicidal Birds Versus Life verschijnt. In september staat het duo op de Popkomm in Berlijn. Chay organiseert eind november de tweede editie van het festival Hit The North in Poppodium Romein te Leeuwarden. Naast The Suicidal Birds spelen daar ook o.a. The Moi Non Plus, Stöma en Pony Pack. Naar aanleiding van het festival verschijnt een compilatie met vijf Franse en vijf Nederlandse bands.

2009

Het derde album Spend Your Life In Serious Misery wordt onder meer in januari gepresenteerd met een gratis optreden in Groningen aan de vooravond van het Noorderslagweekend. Eind februari begint het duo in Zwitserland aan de eerste van een reeks Europese optredens dit jaar.

 CD Z-List

CD Versus Life

CD Spend Your Life In Serious Misery

 

Suicidal Birds - Never Mind

 

Jessie speelt verder nog in:

The Shoe Eating Rabbits van 2011 tot 2023.

Het gelijknamige album ‘Shoe Eating Rabbits’ komt digitaal uit op Bandcamp op 21 juni 2016.

 

Nono and the Sinkingship 2014 tot heden.

One-woman-band, Country,folk,punk.

Jessie Leyten: Drum, banjo, zang.

Diverse tours in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland en optredens op verschillende kleine podiums en festivals in Nederland.

Discografie:

2014, It takes a wholw lot of cats to keep a horse warm

2016, The Nono Holidaytrip

2017, Distorded Radar

2018, Hate

Alles in eigenbeheer uitgebracht. 

 

Nono Electra 2022 tot heden.

One-woman-band, Experimentele Bluespunk. Jessie Leyten: Drum, gitaar, zang.

Diverse optredens op kleine podiums en festivals in Nederland. Tourtjes in Europa waaronder Wild at heart  in Berlijn, Festival Lorainne in Bern, Arebato in Zaragoza.

Discografie:

Oktober 2022:CD Lightning, eigenbeheer.

 

Nono Electra One Woman Band  - Jessie Leyten

*Bron deels Muziekencyclopedie .nl