Bezetting:

Line up 1
Emke Bosgraaf – zang, gitaar
Gerben Duisterwinkel – zang, bas
Erik Bosgraaf – toetsen, blokfluit
Jasper van der Woude - toetsen
Tom de Haan - saxofoon
Roeland Duisterwinkel – drums
Line up 2
Emke Bosgraaf – zang, gitaar
Gerben Duisterwinkel – zang, bas
Erik Bosgraaf – toetsen, blokfluit
Tom de Haan - saxofoon
Roeland Duisterwinkel – drums

Jaar:

2000 tot 2008

2010 tot 2012

 

Echos Minor was een Fries-Groningse indierockband, waarvan de leden elkaar kennen van de middelbare school in Drachten.

De bandnaam is afgeleid van het nummer Echos Myron van Guided By Voices.

In 2000 brengen ze hun eerste titelloze EP uit. De EP krijgt een positieve recensie in Fret (het gratis muziektijdschrift van het Nationaal Pop Instituut) en het nummer Read Me Rona verschijnt op de Demontage-CD van het blad. Daarna wordt het opgepikt door onder andere de VPRO op 3FM. In september 2001 doet Echos Minor mee aan de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland in Vera in Groningen.

Op 24 augustus 2002 brengt de band zijn debuutalbum Constant Exposure uit bij het Haagse label Grond Records. Read Me Rona wordt voor het album opnieuw opgenomen, en het wordt nu ook in het popblad Music Minded aanbevolen aan Hilversumse DJ’s. Door de airplay die dat oplevert mag de band in 2003 op Eurosonic spelen. Daarna wordt het stil rond de band, maar in 2008 - Jasper van der Woude heeft de band inmiddels verlaten - verschijnt het tweede album Bad Leaves.. Het album wordt in eigen beheer geperst op 570 LP’s. De 570 witte platenhoezen worden verspreid op de vloer van een geheime locatie in Amsterdam. Vervolgens mag beeldend kunstenaar Teo Tomson zijn creativiteit loslaten op het enorme witte oppervlak. Na afloop worden de hoezen weer losgesneden en genummerd, zodat alle platen een eigen en unieke cover hebben. Alle muziek van de band wordt daarnaast gratis aangeboden op het internet.

Kort na het verschijnen van Bad Leaves vind de band dat het wel klaar is, maar in 2010 komen ze als kwartet – zonder Emke Bosgraaf – toch weer even bij elkaar. In twee jaar tijd nemen ze een aantal nummers op voor wat hun allerlaatste album zou gaan worden. Farewell verschijnt op 11 juni 2014 op Youtube en is daar nog steeds te beluisteren.

Foto (v.l.n.r.):  

Jasper van der Woude, Tom de Haan, Gerben Duisterwinkel, Emke Bosgraaf, Erik Bosgraaf, Roeland Duisterwinkel. 

Baby Doll

Overige informatie.

Rond 1997 heeft de band als Hullaballo ook al een demo opgenomen.

Een nevenproject van Echos Minor was The Frumious Bandersnatch. Het collectief kwam één keer per jaar bij elkaar om, bijna zonder repetities en met voor een deel geïmproviseerde muziek, op het folkfestival Tsjoch in De Lawei te spelen.

Erik Bosgraaf is tegenwoordig musicoloog en als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Academy of Music in Krakow in Polen. Hij wordt beschouwd als een van de beste blokfluitisten ter wereld. In 2006 richtte hij Ensemble Cordevento op, dat zich specialiseert in muziek uit de 17e en 18e eeuw, en in 2011 kreeg hij de hoogste muzikale onderscheiding in Nederland: de Nederlandse Muziekprijs.