Bezetting:

Harry Koetsier - Drums
Eddy Koetsier Bas en zang
Ellen Zonruiter - Zang
Peter Seilberger - Orgel en piano
Ellert Nijenhuis - Sologitaar
Martin van Wijk - Zang en sologitaar
 

Jaar: 1969 -1972

Haagse band Fairy Tale strijkt neer in boerderij 

In 1970 vestigden vier muzikanten uit Den Haag zich op het Friese platteland. Een boerderij aan de Skieding bij Drachtstercompagnie werd hun thuishaven. De bandleden van Fairy Tale, voortgekomen uit een combinatie van ex-leden van The Nicols en Tee Set, slaagden er in Den Haag niet in om een geschikte woon- en repetitieruimte te vinden en wilden wel verkassen. 

Repetitieruimte

Het idee ontstond een boerderij te kopen in het noorden van het land met voldoende ruimte voor wonen, een vaste repetitieruimte en een eigen opnamestudio. Dat werd realiteit. Drummer Harry Koetsier was enthousiast over het nieuwe onderkomen. “Het grote voordeel van ons nieuwe huis dat we zo vrij zijn als een vogel in de lucht, daar de dichtstbijzijnde buurman op ruim een kilometer afstand woont. De grote schuur is voorlopig ingericht als repetitieruimte tot het moment waarop onze ideeën en plannen van een eigen studio rond zijn”. 

Bandlid Peter Seilberger verwoorde het destijds als volgt: We komen uit Den Haag en willen leven en muziek maken met elkaar. We wonen nu al anderhalve maand hier en het is gewoon heerlijk. Overal om je heen is het groen en je komt direct in contact met de natuur. Het is geweldig met elkaar in de natuur te kunnen leven, naar elkaar toe te groeien, en te beseffen dat je van elkaar houdt. Bovendien wordt de muziek er ook beter door. 

Met zijn broer Eddy (bassist en zang) had Harry Koetsier de overstap van The Nicols naar Fairy Tale gemaakt. Met de andere muzikanten Ellen Zonruiter (zang) en Peter Seilberger (orgel en piano) vormden de broers een landelijke professionele band en tevens een woongemeenschap, in de volksmond ‘commune’ genoemd. Ellen Zonruiter had voordien niet in een groep gezongen of gespeeld. Ook roadmanager Dero Clarisse verhuisde mee uit Den Haag.

Eerste album en singles

Ver van bakermat Den Haag leverde Fairy Tale (na een eerste album in 1969, Once Upon a Time) twee singles af van Friese bodem. In 1970 verscheen de eerste single, A Reason to Stay/Oh Boy, en werd een single aangekondigd, A Better Way of Living/Autumn, die het verhaal vertelt over het leven op het Friese platteland.

In 1971 verscheen nog een single, Story With No End/Streetnoise. Hoewel de singles goed scoorden, bleef een echte doorbraak met Fairy Tale uit. Het sprookjesleven en experiment op het Friese platteland hield geen stand. De afstand en het gemis van een bruisende Randstad kondigden een vroegtijdig vertrek van een aantal bandleden aan en betekenden het einde van Fairy Tale. De beide broers Koetsier bleven achter op de boerderij in Friesland.

 

    a Reason to Stay

   Story With No End

Recensie Album Once Upon a Time: https://rateyourmusic.com/release/album/fairy-tale/once-upon-a-time/ 

Bandleden vertrekken

De vertrekkende bandleden werden vervangen door onder andere Ellert Nijenhuis (sologitaar) en Martin van Wijk (zang en sologitaar) welke als zoon van een immigrant rechtstreeks vanuit Australië op de boerderij kwam wonen, hij componeerde o.a. mee in Story with no end. Met deze wijzigingen en doorstart veranderde ook het repertoire, het werd een mengeling van eigen nummers en nummers van Pink Floyd, Soft Machine en King Crimson. In deze nieuwe samenstelling werd nog een single aangekondigd ‘Hot Lip Sally’ en kondigde de band aan meer in het noorden van het land te willen gaan optreden. In 1972 trad Fairy Tale nog op tijdens een instuif in Siddeburen. Vanuit Fryslân vertrok Martn van Wijk later naar Den-Haag en heeft nog een tijd bij Shocking Blue gespeeld. Eddy Koetsier verhuisde naar Luinjebert onder de rook van Heerenveen waar hij de Blue Tape Studio begon.

Na ‘Fairy Tale’ kreeg de Music Farm aan de Scheiding een heel andere bestemming en vormde Harry Koetsier het om tot een succesvol hondenpension en nog weer later tot een dierencrematorium, wat het nog steeds is..