Bezetting:

Ybe Boonstra - drums
Klaas Land - zang
Henk Dam - Bas
Pieter van der Kooi - Gitaar
 

Jaar:  1977-1983

Roemruchte punk/ skinhead band van het eerste uur uit Harkema.

Opgericht door Henk Dam (basgitaar ) en Pieter van der Kooi ( gitaar ) nadat ze op een zaterdag middag in januari 1977 tijdens het TROS programma Disco Circus de Sexpistols live zagen optreden . Tezamen met Dick Schievink ( solo gitaar ) en Joop van der Tuin ( drums ) werd gestart met covers van onder andere de Ramones, Sexpistols, Stiff Little Fingers, The Lurkers en The Clash. Door de weinige gitaar solo’s die de begintijd van de punk kenmerkte moest Schievink van de overige bandleden al snel het veld ruimen . Als trio heeft de band vervolgens ruim een jaar lang opgetreden .

Fan van het eerste uur Klaas Land trad in 1979 toe als zanger tot de band, waarna er meer eigen nummers werden gespeeld. In de begin periode speelde Spoiled Sperm veelal in kroegen , clubhuizen en jongerencentra in de directe omgeving van Harkema en in de rest de Wâlden. Optredens buiten de Wâlden liepen echter steevast uit op een confrontatie met de lokale bevolking omdat die de “ shockerende punkers” en tevens de zogenaamde stoere Harekieten wel eens een lesje wilden leren.

Dat de band zich verplaatste in een grote Amerikaanse lijkwagen werkte ook niet bepaald positief in de beeldvorming en reputatie van de band. Onjuiste berichtgeving in de lokale kranten, al zou de band met grafkist en al zich gemengd hebben in een rouwstoet, zorgden voor veel ophef en negatieve publiciteit voor de band. Rectificaties in de kranten waren het gevolg maar de toon was gezet.

(Voor de Willepunkers van Strawelte later de inspiratie voor het nummer “Lykwein”.)

Muzikaal schoof de band na enkele pelgrimreizen van de bandleden naar Londen in 1980 meer richting de workingclassmuziek van de Sham 69 en de Oi ! punk van de Cockney Rejects. Een muzikale keuze die – overigens geheel ten onrechte – door velen werd gezien als een voedingsbodem voor racisme en facisme, maar als de leden van Spoiled Sperm ergens geen boodschap aan hadden was het dat wel . Politiek was de band niet geëngageerd en telde alleen de lol , muziek , bier, en hard werken en af en toe wat fysiek gestoei als uitlaatklep. De in hun ogen L.L.P.-ertjes (Linkse Leeuwarden MAVO / HAVO Punkertjes) konden hier niet altijd begrip voor opbrengen en op zijn zachts gezegd bekeek men elkaar dan ook met de nodige argwaan.

In 1981 werd drummer van het eerste uur Joop van de Tuin vervangen door Ybe Boonstra.De uit Heerenveen afkomstige Boonstra behoorde tot de vaste schare fans van Malicious Damage welke elke zaterdag te vinden was in de oefenruimte, kroeg en concertzaal aan de Leeuwarderstraatweg in Heerenveen. Na die personeelswisseling waren er echter tot aan het einde van de band in 1983 nog maar weinig optredens.

Gezien de opgeblazen beruchte reputatie was het veelal onmogelijk om nog een podium te vinden die de band wilde programmeren.Wel werden er nog besloten feesten georganiseert met Malicious Damage en de punk / skin band The Scrunch uit Leeuwarden . De laatste twee jaren van het bestaan werden er slechts twee optredens afgewerkt welke zich kenmerkten door de gebruiklijke chaos en onvriedelijkheden.

Op 12 April 1981 werd er tezamen met The Scrunch in Hippo een voor velen memorabel concert afgewerkt waar leden van de uit Harlingen afkomstige motorclub The Rockers alvast voortvarend met de geplande sloop van het gebouw begonnen. Brandblussers werden leeggspoten , balkons gesloopt en meubilair alvast bij het grofvuil gezet. Een ander – maar dan gezien de voorgeschiedenis legendarisch optreden was de laatste show van de band op 14 februari 1982 tijdend de opname van Punk Live In Brouwershoek .In eerst instantie was het niet de bedoeling dat Spoiled Sperm aan de live opname’s deel ging nemen. Op voordracht van een aantal Leeuwarder bands kwam Spoiled Sperm niet door de ballotage commissie.

Nadat bandleden platenbaas Wobbe van Seijen ervan konden overtuigen dat het niet uit de hand zou lopen en ze minimaal 50 albums zouden afnemen, werd Spoiled Sperm op het laatste moment toegevoegd. Enkele “die- hard fans“ die niet konden verkroppen dat de band was geweigerd hadden nog wel het plan opgevat om de plattelands–stads-punkvete uit te vechten. Het bleef door kordaat optreden van de band slechts bij scheldpartijen over en weer . Na elpee opname’s en een bestaan van precies 5 jaar werd de punkstekker eruit getrokken .Als plattelands punkpionier was het een enerverende tijd!

Bassist Henk Dam heeft zich na de Spoiled Sperm tijd toegelegd op het spelen op de banjo en is o.a. nog te horen op teiwaar Yn Tietsjerksteradiel van Strawelte. Met Gurbe Douwstra speelde hij nog korte tijd in de Ierse folkband Bed Buks.

Klaas Land kwamen we later in Friesland nog tegen als voorzitter van Stichting Friesland Pop, Manager van Strawelte, The Cursed Fortress en M.O.G., als bandlid van de Swamprats en korte tijd als bandlid van Strawelte en als initiator van de Koartling en Hollebatser Elpee’s.In 1990 is hij verhuisd naar Londen en later Amsterdam waar hij werkzaam was bij Veronica / KINK FM als producer, DJ en programmamaker .

Discografie:

1981 - Punk Live In Brouwershoeck (Sound & Vision) LP

"I'm Bored"

"No Way Out"

Bron: Friespoparchief

Spoiled Sperm I'm Bored