Bezetting:

 

Erik Reitsma - drums
Carine de Jong – gitaar zang
Maurice de Jong – gitaar zang
Michel van der Meer – basgitaar
Thomas Rorafui – basgitaar
 

Jaar:  1994 - 2013

Pompidou is begonnen als 2 persoonsband, met Erik Reitsma (Opsternaad) en Carine de Jong (Betonklotz, Coco).

Carine was helemaal fan van Kim Deal van The Pixies en wilde niets liever dan ook liedjes maken, zij op gitaar en Erik op drums, dat was ergens in 1994. Al snel wilde Michel van de Meer (Prole, momenteel Sunbourne) wel bassen. In 1995 hadden ze genoeg liedjes om mee te doen  met de “Kleine prijs van Sneek” en wonnen de 3e prijs, dit was een halve studio dag bij Milan Sing Sing Studio in Metslawier. Ondertussen ging Michel weg en kwam Thomas Rorafui (Decent) erbij, met hem hebben ze gelijk een cd opgenomen (Pompopompopom) en alle liedjes die ze hadden erop gedaan, de helft van de cd zijn opnames met een 4 sporen recorder, thuis opgenomen. Omdat het lekker blikkerig en rommelig klonk hoorden ze al gauw thuis bij de lo-fi scene, invloeden Sebadoh, Dinosaur Jr, Motorpsycho, Breeders, Pavement, Pixies etc. Ze speelden alle 3 alle instrumenten, dus konden ze per nummer een instrumenten wissel doen waar nodig. Ze hadden nu een echte band. Dat betekende veel oefenen en nummers maken, jaar in, jaar uit, totdat ze in 1999/2000 dachten, nu gaan ze een echte cd maken, wederom bij Milan, want dat was een hele fijne man om mee te Werken.

Die cd Blow Those Candles Out Now kreeg best leuke recensies en leverde de band optredens op. Pompidou heeft eigenlijk alleen in Friesland/Groningen gespeeld, Brouwershoek / Gloppe Leeuwarden, Eurosonic Groningen, U hoort nog van ons, Oosterpoort Groningen, Harmonie Leeuwarden, Iduna, straatfestival Joure, straatfestival Leeuwarden, Simplon Groningen, Vera kelderbar Groningen, de Lawei Drachten. Een uitstapje was naar Utrecht in het café van Henk Westbroek (Stairway to Heaven) was een superleuk optreden. Naarmate de tijd voorbijging bleven ze lekker oefenen, elke week in het oefenhok en liedjes maken, niet meer om op te treden, als er iets voorbij kwam dan gingen ze wel, maar het werd vooral een leuke hobby met je beste vrienden, ergens in 2008 hebben ze nog een split cd uitgebracht met onze vrienden van Girls on Top uit Joure, Erik drumde in die tijd even bij hen. En ik denk dat het 2007 was dat Maurice de Jong (broer van Carine) (Gnaw their Tongues, Aderlating, Dodenbezweerder) zich bij de band voegde. Tot 2013 zijn ze trouw wekelijks blijven oefenen, maar door werk, kinderen etc. ging ieder zijn eigen weg een beetje. Vrienden zijn ze nog steeds en ze hebben altijd nog het plan om weer eens te gaan jammen.

 

Thomas speelt nu in We're still here met Erik Reitsma en Wieger Atsma (Soulwound, Cauteror). Maurice, Carine en Wieger hebben in de bands Soulwound/Cauteror gespeeld.

 

Artikel LC 1995

 

YouTube 

YouTube 

YouTube